Hvordan udarbejder man det perfekte jobopslag?
For at skille jer ud og tiltrække de bedste studerende, skal I ikke bare skrive et jobopslag – I skal skrive det rigtige jobopslag. I kender det selv, når I modtager ansøgninger. De mest relevante er dem, der er interessante, målrettede og direkte tilpasset jeres jobopslag og virksomhed. Det samme gælder for et jobopslag – det skal være tilpasset den målgruppe, I taler til. Så spørg jer selv:
Spørg jer selv: Vil I helst modtage mange ansøgere, men få relevante? Eller få ansøgere med mange relevante?
Hos NordicFuture ved vi godt, hvad vi ville foretrække. Læs med her, hvor vi deler vores guldkorn, så din virksomhed fremadrettet kan udarbejde et målrettet jobopslag, der matcher studerendes behov, værdier og forventninger.
1. Gør fleksibilitet til en styrke
En studerende jonglerer mellem læsning, undervisning, eksamener og fritid – derfor er fleksibilitet en klar styrke. Skriv klart:
- Hvor mange timer I forventer pr. uge (typisk 10-20 timer)
- Mulighed for at tilpasse arbejdstid i eksamensperioder
- Om der er fleksibilitet ift. hjemmearbejde eller ferier
Eksempeltekst: “Vi tilbyder fleksible arbejdstider på ca. 10-15 timer ugentligt – med forståelse for dit studie og mulighed for hjemmearbejde.”
Husk, at det ikke er et krav at tilbyde hjemmearbejde og stor fleksibilitet, selvom vi anbefaler det, men så skal det være tydeligt i jobopslaget. Forestil dig, at I får 10 ansøgninger, hvor alle kandidaterne forventer at kunne arbejde hjemme, fordi det ikke er tydeligt afklaret i jobopslaget.
2. Gør rollen tydelig – og relevant
Et jobopslag skal give klarhed. Beskriv konkrete opgaver, og tydeliggør, hvordan de passer til den studerendes kompetencer. Vær ærlig om forventningerne – skal de arbejde selvstændigt, eller er der en leder, der styrer og uddeler opgaverne? Husk, at ikke alle studerende er lige trygge i et miljø, hvor de selv skal definere sin egen arbejdsdag.
Eksempeltekst: “Du vil få ansvar for opgaver inden for [område], og vi afstemmer løbende, hvordan opgaverne matcher dine styrker. Din nærmeste leder giver løbende sparring – og hjælper dig godt i gang.”
3. Vis, hvordan de udvikler sig
For studerende handler et studierelevant job ikke kun om penge, men i høj grad om læring og erfaring. Fortæl, hvordan de kan udvikle sig fagligt – fx ved at omsætte teori til praksis, få ansvar, adgang til kurser, workshops eller mentorer. Vis dem, at du understøtter deres udvikling.
Eksempeltekst: “Du får mulighed for at lære af erfarne kollegaer og deltage i interne workshops. Vi støtter op om, at du udvikler dig – både fagligt og personligt.”
4. Skab tryghed gennem team og ledelse
De fleste unge trives bedst, når de ved, hvem de skal arbejde med, og hvilken type ledelse de møder i dagligdagen. Præsenter teamets sammensætning og lederens rolle – det skaber en stor tryghed og hjælper med at tiltrække det rette match.
Eksempeltekst: “Du bliver en del af et team med både unge og erfarne kollegaer. Din nærmeste leder er [navn/titel], som du har tæt dialog med om opgaver og udvikling.”
5. Gør dem til en del af fællesskabet
Studerende vil føle sig som mere end bare “billig arbejdskraft”. Inviter dem ind i kulturen, og vis, at de er en værdsat del af teamet og virksomheden – også socialt. Husk, at en glad medarbejder ofte er lig med en god medarbejder – det gælder selvfølgelig også for studerende.
Eksempeltekst: “Du inviteres med til både faglige og sociale arrangementer – og vi sørger for, at du bliver en integreret del af vores team fra dag ét.”
6. Vis jeres værdier – og hvorfor det betyder noget
Mange studerende lægger vægt på virksomheders værdier – fx bæredygtighed, diversitet og socialt ansvar. De arbejder både for pengene, deres egen læring og udvikling, men også for selvrealisering. Fortæl dem derfor kort, hvad I står for – og hvordan de kan bidrage til den overordnede vision.
Eksempeltekst: “Vi arbejder aktivt med bæredygtighed og trivsel – og vi værdsætter medarbejdere, der har lyst til at gøre en forskel sammen med os.”
7. Gør brug af nuværende studerende
Har din virksomhed allerede studiemedhjælpere ansat? Det er en fantastisk mulighed for at få direkte feedback på jobopslaget. De kan i høj grad hjælpe med at definere, hvad der er vigtigt for deres medstuderende, og hvordan jobbet opleves set fra deres perspektiv. Deres erfaringer med rollen kan være værdifuld information for kommende ansøgere.
Ligesom ansøgere typisk inkluderer referencer og udtalelser i deres ansøgning, anbefaler vi, at virksomheden gør det samme. Inkluder eventuelt en udtalelse fra en nuværende studiemedhjælper, der kan give et autentisk billede af, hvad jobbet indebærer. Det er én ting, at du som leder synes, jobbet er fantastisk – men det er langt mere troværdigt, hvis det kommer fra en, som den kommende studiemedhjælper kan spejle sig i.
Tag det næste skridt
En erhvervsøkonomistuderende kan bidrage fra dag ét – og vokse i takt med jeres virksomhed. Det er en mulighed for at få kompetente og fleksible hænder, friske perspektiver og en investering i fremtidens talenter.
Hos NordicFuture hjælper vi med at finde det rette match, så I får den studerende, der passer til jeres behov og ambitioner.
Vi tager gerne en uforpligtende snak om mulighederne.
Kontakt os
Find din næste studentermedhjælper
Kontaktinformation
NordicFuture I/S
Østerbro 57
9000 Aalborg
Denmark
30 42 36 08
kontakt@nordicfuture.dk