Hvordan får man den bedste start som ny i et studiejob?
Kæmpe tillykke, du har landet et studiejob – fedt, det er en kæmpe sejr! Men nu starter næste fase: at få en god start og komme godt ind i rollen. Det kan være lidt nervepirrende at træde ind i et nyt job, især hvis det er det første, men med den rette energi og attitude er du hurtigt i gang. Vi har samlet vores bedste tips til, hvordan du kan få den bedste start, så du kan gå til dine arbejdsopgaver med selvtillid!
Tjek lige en ekstra gang
Du har fået jobbet – mega fedt! Men før du hopper af sted på cyklen (eller hvad du nu bruger til transport), så tjek lige op på virksomheden en sidste gang: “Hvad arbejder de på lige nu?”, “Hvilke projekter har de gang i?”. Det handler ikke kun om at vide, hvad du skal, men også om at kunne snakke med om, hvad de arbejder på. Det gør dig til en del af samtalen fra dag ét og viser det engagement, som du forhåbentlig allerede har vist i både ansøgningen og jobsamtalen.
Og så husk lige de lavpraktiske ting – har du styr på, hvordan du kommer derhen? Hvad tid skal du møde? Og hvem skal du møde? Små ting som det her kan virke ligegyldige, men de kan være nøglen til at starte godt ud.På den første dag, kan der være rigeligt at være nervøs over, så at have styr på de her detaljer gør livet lidt nemmere.
Mød op med en positiv attitude
Den første tid handler ikke kun om, hvad du kan – men om hvordan du er! Vis dine nye kollegaer, at du er nysgerrig, åben og klar til at lære. Ingen forventer, at du er en ekspert i alt fra start, men hvis du møder op med energi og entusiasme, bliver du hurtigt en del af teamet.
Sig hej til dine kollegaer, vær til stede, og deltag aktivt i samtaler og introduktioner. Det gør en kæmpe forskel, både for dig og dit nye team – Og ja, selv de små samtaler ved kaffemaskinen kan åbne dørene til masser af gode relationer!
Lyt og lær!
De første uger handler om at suge al den viden til dig, du kan. Lyt godt efter, når dine kolleger forklarer ting, og vær opsøgende. Jo mere du lærer fra starten, desto hurtigere føler du dig hjemme i jobbet. Tag noter, vær nysgerrig og spørg, hvis der er noget, der er uklart. Igen, der er ingen, som forventer, at du er en ekspert fra dag et. Men med det rette engagement og en god portion nysgerrighed, kunne du sagtens blive det på sigt!
Stil de rigtige spørgsmål
Lad os være ærlige: Vi har vidst alle været der, hvor vi ikke helt forstår, hvad der skal gøres. Men her er en vigtig ting: Vær ikke bange for at spørge. Det viser, at du er klar og villig til at gøre det godt! Men husk at stil de konkrete spørgsmål, der viser, at du har tænkt dig om. I stedet for at spørge: “Hvordan gør jeg det?” kan du prøve: “Jeg skal gøre X, men skal jeg så gøre Y først?” Det viser, at du er opmærksom og ønsker at forstå hele sammenhængen.
Forstå, hvad der forventes af dig
At få en god start handler også om at afstemme forventningerne fra start. Hvad er det nu lige du skal fokusere på de første uger? Hvilke opgaver er højeste prioritet? Hvis du ved præcis, hvad der er forventet af dig, bliver onboardingen meget sjovere og nemmere. Så tag snakken med chefen eller din mentor om forventningerne til de første uger. Husk, at selvom du “blot” er studentermedhjælper, så er du stadigvæk ansvarlig for egen læring og udvikling – og så har du også gjort chefen en tjeneste!
Tag initiativ – men vær realistisk
Initiativ er fedt, men vær ikke for overivrig. Hvis du ser en opgave, der kan optimeres, eller hvis du er færdig med en opgave, så spørg, om der er noget andet, du kan hjælpe med. Det viser, at du er klar til at tage ansvar. Men vær også opmærksom på at finde balancen – du behøver ikke at opfinde den dybe tallerken på dag et. Men det skal helt sikkert nok komme på sigt. Lær først systemerne og processerne at kende, og så kan du begynde at shine!
Vær social
Jobbet er ikke kun opgaver – det handler også om at skabe relationer. Brug tid på at blive en del af teamet både på og uden for arbejdsopgaverne. Tag imod invitationer til frokostpauser og sociale arrangementer. Det gør kun onboardingen og jobbet meget sjovere, og det synes dine kolleger helt sikkert også!
Og hey, du behøver ikke at være den mest sociale i starten, men det ville være super ærgerligt, at spænde ben for sig selv, nu når du har landet et fedt studiejob!
Accepter, at det tager tid at blive tryg
Det er helt normalt for mange, at føle sig lidt ude af den i starten – så vær tålmodig med dig selv! Nye systemer, nye mennesker, nye opgaver – det tager tid at blive helt hjemme i jobbet. Det er ikke noget, du skal bekymre dig om. Alle har været der, og det vil hurtigt føles som en naturlig del af hverdagen. Så giv dig selv lov til at være ny!
Få feedback – og brug den til at udvikle dig
Efter et par uger, så spørg ind til, hvordan chefen synes det går. Det er ikke kun for at få ros – det er også for at finde ud af, hvad du kan gøre bedre. Feedback er en gave, og det viser, at du vil udvikle dig og blive bedre. Brug det til at finpudse din tilgang og gøre dig endnu skarpere! Og så kunne det jo også være at chefen havde flotte ord at sige om dig – og det har vidst aldrig skadet nogen.
Nyd det!
Det er så vigtigt at nyde din tid i et studiejob! Det handler ikke kun om erfaring og CV-points – det er også en mulighed for at lære, vokse og møde en masse seje mennesker. Hvis du går til det med en positiv attitude, vil du finde ud af, at det er en super fed oplevelse. Det vigtigste er ikke at være perfekt fra start, men at vise, at du er klar til at lære og bidrage.
Så kom ud og giv den gas! Dit nye studiejob er bare begyndelsen på en fed rejse.
Klar til at komme i gang?
Hvis du sidder og føler dig inspireret og gerne vil have fingrene i et studierelevant job, men ikke ved, hvor du skal starte – så tjek NordicFuture ud!
Er du spændt på at omsætte din teoretiske viden til praksis og opnå erfaring, der styrker din fremtidige karriere? Hos os kan du, nemt og gratis, oprette en profil og blive direkte matchet med relevante studiejobs, der passer til dig og din uddannelse. Opret dig i dag og kom i gang med det samme!
Kontakt os
Vil du vide mere om vores koncept?
Kontaktinformation
NordicFuture I/S
Østerbro 57
9000 Aalborg
Denmark
30 42 36 08
kontakt@nordicfuture.dk